köpa bostad lidingö

Köpa bostad på Lidingö

Att köpa bostad – en stor och viktig affär

Din nya bostad kan vara din största och viktigaste affär i livet. Och en affär som du ska känna dig nöjd med i många år.

Vi ser till att affären och processen går enkelt och smidigt, tryggt och pålitligt. Tack vare vår långa erfarenhet kan du lita på att vi har all kunskap som krävs för att du ska känna dig nöjd med både affären och vägen dit.

Vår roll i affären

Det är viktigt att veta att fastighetsmäklaren står neutral och oberoende mellan köpare och säljare. Vårt uppdrag är nämligen att se till att både säljare och köpare är nöjda med affären.

Visserligen arbetar vi oftast på uppdrag av en säljare, men du ska veta som köpare att vi står lika mycket på din sida. Till exempel för att göra dig medveten om den undersökningsplikt du har, före affären.

Här kan du läsa mera om hur processen vid ett bostadsköp går till.

1. Börja gärna med finansieringen

Ett bra tips är att du har ordnat med finansieringen redan när du kommer på visningen av den bostad du är intresserad av.
Affären kan gå väldigt snabbt och då är det en trygghet att veta att banken eller kreditinstitutet beviljar det lån du behöver.

Tala med banken om ett lånelöfte.

2. Gå på visningar och få en uppfattning

När du har hittat de bostäder som du är intresserad av och finansieringen är klar är det dags att gå på visningar och hitta bostaden, som motsvarar både det du söker och din budget.

Tänk på att du som köpare har en undersökningsplikt av bostaden, dvs du måste försöka skaffa en uppfattning om eventuella fel och brister som du kan hitta.

Visningarna är det bästa tillfället att skaffa sig en uppfattning både om det allmänna intrycket, samt att ta upp alla tänkbara frågor med den mäklare som visar bostaden.

De flesta visningarna sker på söndagar och ibland med möjlighet till en omvisning på efterföljande måndag eller tisdag.

3. Dags för budgivning

När du har hittat en bostad som känns rätt, är det dags att lägga ditt bud. Eller flera, om det blir budgivning.

Efter visningen och om du lagt ett bud, så blir du kontaktad av vår ansvarige mäklare som stämmer av med dig om du vill gå vidare med budgivningen.

Om du är fortsatt intresserad så fortsätter budgivningen tills någon – kanske du – lagt det högsta budet. Under processen får du fortlöpande SMS med varje nytt bud som lagts, och budgivningen uppdateras också här på vår hemsida.

Säljaren bestämmer

Tänk på att det alltid är säljaren som bestämmer vilket bud han eller hon vill anta. Det behöver alltså inte vara det högsta budet.

Tänk också på att affären inte är avslutad förrän både säljare och köpare skrivit under kontraktet. Det kan inträffa att det fortsätter att komma in bud efter det budgivningen formellt är avslutad. Vår mäklare är skyldig att framföra nya bud till säljaren, som slutligen avgör vilket bud han eller hon vill acceptera.

När affären är klar har du rätt att ta del av hela budgivningshistoriken.

4. Du vann budgivningen
– nu skriver vi kontrakt

Kontraktet är det formella och juridiska steget mot att du blir bostadens nya ägare. Och fram till att kontraktet är underskrivet av både säljare och köpare, har någon av parterna rätt att dra sig ur affären.

I kontraktet regleras alla ekonomiska och praktiska villkor – till exempel handpenning, slutbetalning, inflyttningsdag (det som kallas tillträde) etc.

Vi träffas och skriver kontrakt

När kontraktet ska undertecknas träffas köpare, säljare och ansvarig mäklare på vårt kontor.

Om någon av parterna inte kan delta, så går det bra att lämna en en fullmakt till en företrädare.

Handpenningen

Handpenningen är den första delbetalningen av bostaden och är 10 % av köpesumman. Handpenningen ska betalas inom fem dagar efter det att köpekontraktet undertecknats.

5. Den viktiga besiktningen

Om det inte gjorts någon besiktning av bostaden – antingen av en besiktningsman eller av dig som köpare – så har du i regel två veckor efter kontraktsskrivningen på dig att göra det.

6. Nu får du nycklarna – dags för inflyttning!

Några veckor innan tillträdesdagen kontaktar vi köpare, säljare och banken för att boka en tid för att genomföra tillträdet. Vi träffas på vårt kontor för att skriva under återstående papper samt betala den resterande delen av köpesumman.

Säljaren överlämnar nycklar och alla handlingar som kan höra till bostaden, och affären är nu avslutad.

Bostaden är din – välkommen hem!

Välkommen till din personliga mäklare!